De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de grenzen van zijn mogelijkheden om de Europese economie te ondersteunen min of meer bereikt.
Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, dit weekeinde tijdens een interview met het ANP in Washington.
“We voeren al heel lang een zeer ondersteunend beleid”, stelde Knot, die als DNB-president ook bestuurder is bij de ECB. “Veel meer dan dit kunnen we niet doen. Verdere monetaire impulsen vallen als zaad op de rotsen als overheden niet bereid zijn hun economie te moderniseren. Overheden zijn aan zet. Dat geldt nu meer dan ooit.”
‘Effecten van maatregelen komen nog’
De ECB verlaagde de afgelopen tijd nogmaals twee keer de rente in de eurozone en kondigde aan leningen van banken op te gaan kopen. Die maatregelen moeten de kredietverlening in de eurolanden stimuleren. De meeste gevolgen worden echter pas in de loop van volgend jaar zichtbaar.
“De effecten van de maatregelen moeten hun weg nog vinden door de economie”, aldus Knot. “Het duurt meestal anderhalf jaar voordat zo’n proces helemaal tot wasdom komt.”
Bankenonderzoek
De kredietverlening kan ook een impuls krijgen van het onderzoek naar de gezondheid van Europese banken, waarvan de ECB eind deze maand de resultaten openbaart.
"Over een paar weken wordt de laatste onzekerheid weggenomen over de gezondheid van de Europese banken en hebben we weer een normaal gekapitaliseerd bankwezen''', aldus Knot. "Je mag verwachten dat dit positieve effecten heeft op de kredietverlening en op de economische activiteit.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl